Kripto para cüzdan güvenli bir şekilde yatırım yapmak isteyenlere alternatif fırsatlar sunmaktadır. Kripto para ticaretinin ve kullanımının yaygınlaşması ile birlikte ekonomi terimleri arasına yenileri eklendi. Kripto para cüzdan literatürümüze eklenen terimlerin ilk sıralarında yer alıyor. Cüzdan, paraları saklayan üründür. Kripto paranın maddi bir görüntüsü olmadığına göre cüzdanı nasıldır? Mahiyeti ve kripto paraların cüzdanda nasıl saklandığı merak edilmektedir. İşte kripto para güvenliği konusunda sıklıkla karşımıza çıkan kripto para cüzdan uygulamasına dair her şey!
Kripto para, geleneksel paralardan farklı bir üründür. Kağıt veya madene basılmaz. Belli ülkenin para birimi değildir. Merkezi bir bankaya bağlı değildir. Özel şifreleme yöntemi kullanılarak üretilmiş dijital paralardır. Kriptolar sanal para olarak da bilinmektedir. Sanal ifadesi ve geleneksel paralardan farklı olması pek çok kişinin tedirgin yaklaşmasına neden oldu. Zamanla insanların tedirginliği yerini güvene bırakmaya başladı. Böylece güvenli bir şekilde yatırım yapılması konusunda alternatif fırsatlardan söz etmek de mümkün olmaktadır. Özellikle kripto para cüzdan uygulaması sayesinde dijital varlıkların güvenliğinin üst seviyede sağlanması da mümkün hale gelmektedir.
Güven arttıkça kripto paraları resmi olarak tanıyan ülkelerin sayısı da çoğaldı. Ülkemizde kripto para kullanan ve ticaretini yapan çok sayıda trader bulunmakta. Dijital varlıkları bulunan kriptoların bir yerde saklanması gerekir. Traderler kriptoları cüzdanlarda saklar ve depolar. Ticaret veya yatırım yapılacağında cüzdanda saklanan kriptolar kullanılır. Cüzdanları akıllı cihazlarda kullanılabilen bir uygulama gibi düşünebiliriz. Cüzdan uygulamaları sahip olduğunuz kripto paraları saklayacaktır. Dilediğinizde cüzdandaki bu paraları alıp kullanabilirsiniz.
Kripto Para Cüzdan Nedir?
Kripto ticareti yapmak isteyenler mutlaka bir tane cüzdan oluşturmalıdır. Kripto para cüzdan aracılığıyla saklanır. Basit birkaç adımın takip edilmesiyle cüzdan oluşturulur. Kriptoların konulduğu bu cüzdanlara dijital cüzdan da denir. Cüzdanların güvenliğinin sağlanması için çeşitli anahtarlar kullanılır. Aslında cüzdanlar bir çeşit yazılımdır. Finansal verileri ve paraları depolar. Blockchain teknolojisiyle işlerlik kazanan cüzdanlar herkes tarafından oluşturulabilir. Halka açık olan cüzdan bilgileri, normal banka hesaplarındaki IBAN gibidir. Para transferlerinde cüzdan bilgileri kullanılır.
Kripto para piyasalarında alım satım yapabilmek için sanal cüzdan oluşturulmalıdır. Sanal cüzdanla kişi kripto paralarını hareketlerini ayrıntılı bir şekilde inceleyebilir. Kripto ticaretinde Blockchain teknolojisi kullanılmaktadır. Blockchain teknolojisini kullanarak ticaret yapabilmek için uygulama indirilir. Cüzdan oluşturmak istendiğinde uygulamanın adımları takip edilir. Cüzdan oluştur adımları bitirildiğinde kriptolarınız için bir cüzdanınız oluşturulmuş olacak.
İnternet sitelerinde cüzdan oluşturmada benzer adımlarla gerçekleştirilir. Cüzdanı olmayanlar kripto alımı ve satımı yapamazlar. İki çeşit kripto cüzdanı vardır. Bunlar;
- Sıcak cüzdan
- Soğuk cüzdan
Sıcak cüzdanı için internet gerekir. Online işlemlerle oluşturulur. Soğuk cüzdan ise internetin olmadığı bir ortamda oluşturulur. Hem sıcak cüzdan hem de soğuk cüzdan güvenli bir yatırım noktasında alternatif fırsatlar sunabilecek kapasiteye sahiptir. Bundan dolayı son zamanlarda kripto para cüzdan uygulamalarına olan ilgi günden güne artış göstermektedir. Burada cüzdanlardan üst düzeyde bir performans elde etmek için mutlaka profesyonel düzeyde bir destek almak da şarttır!
Kripto Para Cüzdan Nasıl Kullanılır?
İnsan, geleneksel parayı kullanmaya ve onunla ticaret yapmaya alışmıştır. Dijital para ve onunla alakalı terimler ise oldukça yenidir. Kripto para ile ilgili olan terimlerin başında cüzdan gelmektedir. Geleneksel paralarımızı cüzdanlara koyarak saklarız. İhtiyaç olduğunda cüzdanda depoladığımız paralardan alarak kullanırız. Cüzdandan parayı alabilmek için fermuar veya tokasının açılması gerekir. Kripto para cüzdan, dijital paralar için oluşturulmaktadır. Klasik cüzdanlardan farklı olan özelliği sanal olmasıdır. Fiziksel bir yapısı yoktur. İçine konulan kripto paraları çeşitli güvenlik sistemleriyle saklar.
Kullanıcı cüzdanında yer alan kriptoları kullanarak ticaret yapabilir. Cüzdandaki kriptoları alabilmek için güvenlik anahtarlarının girilmesi gerekir. İlk cüzdan 2009 yılında oluşturulmuştur. Tanıtımını Bitcoin’in üreticisi Nakamoto yapmıştır. Cüzdanlar tek bir para birimini almaz. Birden fazla ve farklı para birimlerini saklayabilirler. Örneğin başlangıçta Bitcoin için hazırlanan cüzdana Ethereum da konulabilir.
Cüzdanlar, saklanan kriptoları yüksek güvenlikli bir alanda depolar. Cüzdanın depolamasını, bazı önemli belgelerinizi USB sürücüsüne aktarma gibi düşünebilirsiniz. Blockchain teknolojisi kripto paralarla ilgili bürün detayları kaydetmektedir. Cüzdana dair bilgiler, Blockchain teknolojisindeki yerini göstermektedir. Aslında cüzdan iki anahtarın kombinasyonudur. İki anahtar; açık anahtar olarak bilinen kripto paranın adresi ve paranın kontrolünü sağlayan anahtardır. Bunu şöyle açıklayabiliriz;
Açık anahtar, geleneksel bankacılıktaki hesap numarası gibidir. Özel anahtar ise kişinin hesabının şifresidir. Aslında cüzdanlar teknolojik yazılımlardır. Kripto paralarla işlem yapabilmeye imkan tanır. Hangi kripto para birimiyle işlem yapacak olursanız olun mutlaka bir cüzdan oluşturmalısınız. Fiziksel yapıları bulunmayan kriptoların fiziksel cüzdanlarda saklanması imkansızdır. Kripto cüzdanları, Blochchain teknolojisinde kayıtlarının tutulduğu bir uygulama, program veya yazılımdır.
Kripto Para Cüzdan Kullanırken Dikkat Edilecekler
İki türlü kripto cüzdanı vardır. Hangi cüzdan olursa olsun kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Her çeşit saldırıya karşı cüzdanın içindekileri korumak için güvenlik önlemleri alınmalıdır. Alınan çok basit önlemler dahi oluşabilecek riskleri sıfırlar. Kripto cüzdanlarında 12, 18 veya 24 kelimeden oluşan özel kelime grupları bulunur. Bu kelime grupları kurtarma sözcükleri olarak bilinir. Cüzdana dair her türlü bilgiyi içerirler. Kurtarma kelimeleri kullanılarak cüzdan yeniden yüklenir. Fonlara erişim sağlanabilir. Özel anahtarlara dahi bu kelimelerle ulaşılabilir. Kelime grupları çok değerlidir. Bundan dolayı bu kelime grupları internetin olmadığı bir yerde saklanmalıdır. Kağıda yazmak, USB’ye aktarmak gibi teknikler düşünülebilir.
Cüzdan mutlaka güncellenmelidir. Güncel formları güvenlik koruması bakımından çok daha üst seviyelerdedir. Cüzdana giriş yapabilmek için şifre oluşturulmaktadır. Şifre oluştururken tahmin edilmesi zor rakamlar, karakterler ve harfler kullanılmalıdır. Şifre ne kadar karışık olursa erişilmesi o kadar zorlaşır. Küçük büyük harfler, özel karakterlerin karışık olmasına dikkat edilmeli. Bu tip yatırımlarda her zaman güvenliği ön planda tutmak şarttır. Ancak bu sayede güvenli bir ortamda yatırım fırsatlarını takip etmek de mümkün olacaktır.
2FA koruma özelliği olan kripto para cüzdanlar mutlaka aktifleştirilmelidir. Biyometrik, PIN kodu ve benzeri güvenlik önlemleri kullanılırsa koruma güvenliği daha yüksek olacaktır. Çevrimiçi kripto para cüzdan limitiniz mümkün olduğu kadar düşük olsun. Yani cüzdanda günlük kullanılacak kadar para bulunmalı. Geriye kalan kripto paralar çevrimdışı cüzdanlarda depolanmalıdır. Böylece olası siber saldırılarda sadece günlük kullanılacak kadar az bir miktarın kaybedilmesi riski olur. Büyük meblağ korunur. Böylece kripto paraların güvenliği de sağlanmış olur.