Kripto Para Madenciliği

Kripto Para Madenciliği

Kripto Para Madenciliği – Kripto para birimleri yalnızca dijital dünyada bulunur. Bu nedenle, yaratılmalarından dağıtımlarına kadar her süreç elektronik olarak tamamlanır. Bu sürecin çok önemli bir kısmına kripto para madenciliği denir.

Madenciler, madencilik yazılımını kullanarak karmaşık matematik problemlerini çözmekten sorumludur. Ağda bir işlem bu şekilde doğrulanır ve blok zincirine gönderilir. Madenciler daha sonra kripto para birimleri ile çalışmaları için ödüllendirilir. Bloklar binlerce işlemi tutabilir.

Ancak, her kripto para biriminin blok boyutu ve işlem hızı farklı olduğu için sayı değişir.

Kripto para madenciliği yani mining, Blockchain üzerindeki işlemleri doğrulama ve o ağın ana kripto parası ile ödül toplama sistemidir. Örn; Monero ağında kazanılan ödül XMR olarak gelir. ERC20 ağında kazanılan ödül ETH olarak gelir gibi.

Madencilik temel olarak, blok zincirindeki blokları doğrulamak için birbirine bağlanan “Nodes” (düğümler) adı verilen bir bilgisayar ağıdır. Blok zincirinde bir işlem başlatıldığında, tüm düğümler blokları doğrulamak için karmaşık matematiksel bulmacaları çözmek için kendi aralarında rekabet eder. Doğrulamayı başarıyla tamamlayan düğüm, o blok zincirinin (hangi ağda yapılıyorsa) bir kripto para birimi ile ödüllendirilir.

Madencilik süreci yasa dışı faaliyetleri sona erdirir ve blok zinciri ağındaki tüm kullanıcılara işlemleri denetleme yetkisi verir.

Farklı konsensüs algoritmalarında iki önemli madencilik türü vardır:

  • Proof of Work (PoW)
  • Proof of Stake (PoS)

Basitçe söylemek gerekirse, PoW madencilerin büyük miktarda hesaplama gücü gerektiren sorunları çözmesini gerektirir. Öte yandan PoS, madencilere daha az enerji gerektiren ve daha uygun maliyetli olan mevcut servetlerine dayalı olarak hisse dağıtır.

Özet olarak, bir Bitcoin’i başka birisine gönderdiğimizde bu işlemi onaylaması gereken birileri olmalıdır. Merkeziyetsiz yapıda olduğu içinse bunu başkalarının yapması gerekiyor. İşte bu onay işlemlerini gerçekleştiren kişilere madenci diyoruz. Bu sisteme ise madencilik diyoruz.

Madenciliğe başladığınız zamana bağlı olarak, daha iyi kazanmanız mümkün olabilir. Kripto para birimlerinin sayısı arttıkça madencilik daha da zorlaşır. Ayrıca madenci sayısı arttıkça da kazandığınız ödül miktarı da azalır.

Madencilik için gereksinimler nelerdir?

Madenciliğin ilk yıllarında güçlü bir bilgisayara sahip olmalısınız. Ancak madenci sayısı arttıkça, hash fonksiyonunu çözmek için gereken hesaplama gücü de artmaya başlar.

Madenciler rekabetçi bir şekilde madencilik yapmak için artık GPU (grafik işleme birimi) veya daha gerçekçi bir şekilde uygulamaya özel entegre devre (ASIC) gibi güçlü bilgisayar ekipmanlarına yatırım yapmaktadır.

  • Bilgisayar ve en az 4 GB ayrık belleğe sahip olan bir ekran kartı
  • Mining programı (hangi coini kazacaksanız onun programı örn; Ethereum)
  • Cüzdan adresi (kazacağınız coine ait adres örn; Erc20
  • Kazandığınız coinleri çevirebilmek için borsaya ihtiyaç vardır.

Yukardaki tabloda ekran kartlarının MH/S gücünü görmekteyiz. Ortalama olarak düşünürsek bir ekran kartı kendi maliyetini yaklaşık 410 günde çıkarıyor. Ancak kendi ülkemizdeki fiyatlar ve faturalar hesaplanarak bu süre uzayabilir veya kısalabilir.

Madenciliğe başlamak için izlenmesi gereken adımlar

Adım 1: Uygun Bilgisayar Donanımı Satın Alın

Düşük işlem gücü nedeniyle, ortalama bir bilgisayar Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimleri için blok madenciliği yapamaz. Bu nedenle Grafik İşleme Birimleri (GPU’lar) ve Uygulamaya Özgü Entegre Devre (ASIC), kripto para birimi madenciliğinde ön sıralarda yer almaktadır.

  • GPU’lar; Zcash, Ethereum ve Monero gibi kripto para birimleri GPU’larla kolayca çıkarılabilir. En iyi GPU’lardan bazıları Nvidia GeForce RTX 3090, AMD Radeon RX6900 ve Nvidia GeForce RTX 3080Ti’dır.
  • ASIC’ler; Bitcoin ve Litecoin’den Ethereum’a, ASIC’ler neredeyse her tür kripto para birimini çıkarmada başarılıdır. En iyi ASIC’lerden bazıları Antminer S9 ve AvalonMiner 921’dir.

Adım 2: Bir Soğutma Sistemi Kurun

Madencilik donanımı ısı şeklinde çok fazla enerji açığa çıkardığından, sistemi soğutmanın yollarını benimsemek önemlidir. Donanımın yanına yerleştirilen elektrikli soğutma fanları ve hava fanları bu sorunu çözmenize yardımcı olabilir. Isı hala yoğunlaşıyorsa, pencereleri açın veya egzoz fanını açın.

Adım 3: Bir Cüzdan Edinin (Oluşturun)

Binance gibi kripto para borsaları, madencilikten kazandığınız ödülleri alacağınız bir hesap açmak için kullanılabilir.

Adım 4: Madencilik Yazılımını İndirin

Farklı kripto para birimlerinin madenciliği için farklı madencilik yazılımları mevcuttur. Meşru bir tane bulduğunuzda, onu donanımınıza bağlayın. İnternet’te bulunan tehlikeli yazılımlara dikkat edin.

Adım 5: Madencilik Havuzuna Katılın

Kendi başınıza kripto para madenciliği yapmak, yalnızca para birimi yeni olduğunda kârlıdır. Zorluk seviyeleri arttıkça, kripto para birimini çıkarma şansınız azalır.

Madencilik havuzları, kısa sürede kripto para madenciliği yapmak için hesaplama güçlerini paylaşan madenci gruplarıdır. Ödüller belirlenen kurallara göre üyeler arasında paylaştırılır. Bir havuza katıldığınızda, hemen madenciliğe başlamak için yazılım tarafından sağlanan talimatları izleyin. Ünlü madencilik havuzlarından bazıları Slush Pool, AntPool ve BTC.com’dur.

Artık bir kripto para madencisisiniz. Ancak, kripto para madenciliği için elde ettiğiniz ödülleri kontrol ettiğinizden emin olun. Elektrik faturanıza harcadığınızdan daha fazla para kazanıp kazanmadığınızı gözlemlemek her zaman önemlidir.

Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

  • Dijital cüzdanınızı kaybetmek

Şifrenizi, 12 kelimeyi veya özel anahtarınızı unutursanız kesinlikle geri dönüşü yoktur. Bu bilgileri unutmamanız ve kaydetmeniz gerekmektedir.

  • Dürüst olmayan (scam) maden havuzu organizatörleri

Kötü düzenlemelere sahip ülkelerdeki dürüst olmayan yöneticiler tarafından yönetilen bir madencilik havuzu, kazançlarınızın bir kısmını veya tamamını alabilir. Bazı havuzlar, kârınızı azaltabilecek üyelik ücretleri toplar.

  • Elektrik maliyetleri madenciliğinizi karsız hale getirebilir

Çoğu madencilik bilgisayarı için, madencilik için ödenebilecek en yüksek ücret 14 cent kW saattir. 14 centin üzerinde, Bitcoin, Litecoin, Peercoin veya Feathercoin gibi madencilik yapılabilen para birimleri yatırıma değmez. Ayrıca günlük dolar oranınızı da göz önünde bulundurmalısınız, çünkü günde iki dolarlık kâr oranları, donanım maliyetlerini karşılamanız iki yıl sürebilir (Hemen satmaya karar verirseniz. ve Hodl yaparsanız durum fiyatlanmaya göre değişir).

  • Bilgisayar korsanları (Hacker)

İşini iyi yapan bir bilgisayar korsanının madencilik havuzunuza sızması ve sizinki de dahil olmak üzere kullanıcıların cüzdanlarını boşaltması mümkündür.

  • Madenciliğini yaptığınız kripto para biriminin değeri düşebilir

Kripto paralarınızı kazdığınız anda satmamaya karar verdiğinizi, bir süreliğine elinizde tutmaya karar verdiğinizi varsayalım. Tıpkı altın veya başka herhangi bir emtia gibi, kripto paralarınızın piyasa değerinin zaman içinde değişme olasılığı vardır. Değer düşerse, zarara girmiş olursunuz.

Bu riskler, tehlikelidir. Ancak bu riskleri minimuma indirebiliriz. Kripto para madenciliği güvenlik açıklarınızı en aza indirmek için birkaç öneri:

Doğru saklama yöntemi

Kripto para cüzdanınızı, kullanmadığınız zamanlarda bilgisayarınızdan ve ağınızdan ayıracağınız çıkarılabilir bir bellek sürücüsünde saklayın (Soğuk Cüzdan). Madeni paralarınızı düzenli olarak çevrim içi depolama alanınızdan (bir bulut madenciliği hizmeti kullanıyorsanız) ayrılabilir cüzdanınıza aktarın, böylece çevrim içi olarak birikmezler. Ayrıca, cüzdanınızı iki günde bir yedekleme alışkanlığı geliştirin ve şifrenizi güvenli bir yerde yazılı olarak saklayın. Ve lütfen eşantiyonları veya airdropları tanıtan rastgele twitter bağlantılarına tıklamayın. Virüs barındıran cihazlara soğuk cüzdanınızı bağlamayın.

Saygın bir madencilik havuzu/bulut hizmeti

İyi bir üne sahip aktif çevrim içi topluluklara sahip havuzlar/bulut hizmetleri en iyi seçeneğinizdir. Hashflare, Genesis, Hashing24, Minex, Minergate, NiceHash en sık kullanılanlardan sadece birkaçıdır.

Elektrik ücretlerinizi kilitleyin

Kripto para madenciliğinde en büyük maliyet, madencilik sürecinde kullanılan enerji içindir. Enerji maliyetleri, enerji mevcudiyeti, tüketim, vergiler ve hükümet düzenlemelerine bağlı olarak ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir.

Enerji fiyatları kilovat / saat (kWh) başına ölçülür. Bir blok zinciri madenciliği için enerji maliyeti, madenciliği yapmak istediğiniz kripto para birimine bağlı olacaktır, çünkü her kripto para birimi başarılı bir şekilde madencilik yapmak için ne kadar enerji tüketildiğine göre değişir.

Belirli bir ülkede maden çıkarma seçimini yapmadan önce, ülkeler arasında büyük farklılıklar gösterebilen enerji maliyetini göz önünde bulundurduğunuzdan emin olun . Ek olarak, hidroelektrik gibi daha düşük maliyetli enerji kaynaklarının savunucusu olan bir ülke bulmak, enerji maliyetlerini düşük tutmada çok yardımcı olacaktır.

Bazı elektrik sağlayıcıları, kW/h başına ücretinizi bir veya iki yıl boyunca kilitlemenize izin verir. Bunu kW/h başına 14 cent veya daha düşük bir fiyata yapabiliyorsanız, yapın.

 kW/h ve daha azı başına 10 sent, yalnızca madencilik için değil, aynı zamanda bir tüketici olarak kendi yararınız için de güzel bir seçenektir. Ancak Türkiye’de bu seçeneğimiz bilinen kadarıyla mevcut değil. O yüzden madenciliğini yaptığımız birimin kazancının elektrik faturasına oranı daha fazla olmak zorundadır.

Madenciliğin Artıları

Madenciler, işlemleri doğru bir şekilde doğrulayarak ve bunları kalan ağ düğümlerine yayınlayarak blok zinciri ekosistemlerinin bel kemiği olarak hizmet eder. Bu şekilde, bir madenci, bir blok zinciri ağını büyütmede ve bir blok zinciri defterinde geçerli işlemler sağlamak için iyi bir aktör olarak hizmet etmede kilit bir rol oynar.

Ek olarak, madencilik kripto para biriminin kendi finansal faydası da vardır. Bir işlem bloğunu başarılı bir şekilde madenciliğin ödülü, madenciliği yapılan blok zincirine bağlı olarak yeni basılmış kripto para birimi ve/veya ağ işlem ücretleri şeklinde gelir. Bu ödüller son derece yüksek olabilir, örneğin, Bitcoin blok zincirinde başarılı bir şekilde bir blok madenciliği yapmanın mevcut ödülü 6.25 BTC’dir (1 BTC başına 35.000$ fiyatla 218.750 $’a eş değer).

Barındırılan madencilik hizmetleri , kripto para madenciliğine başlamak için kolay ve hızlı bir yol sağlayabilir. Madencilik donanımının kurulumunu, bakımını ve güç üretimini dışarıdan temin ederek madenciler, çok az veya hiç çalışma gerektirmeden madencilik yatırımlarında yüksek getiri sağlayabilirler.

Madenciliğin Eksileri

Kripto para fiyatlarının uzun bir süre boyunca değer kaybettiği ayı piyasalarında, madencilik kârları büyük ölçüde düşecektir. Bu, madencilerin fiat para birimi terimlerine çevrildiğinde kar beklentilerini düşürmelerine neden olacaktır. Kripto para fiyatları asla iyileşmezse, madenciler piyasada değeri çok az olan veya hiç değeri olmayan varlıklar elde etmek için elektrik ve diğer madencilik maliyetlerine sermaye harcamaktan vazgeçer. Bu, madencilere, altta yatan kripto para birimlerinin gelecekte daha değerli olacağı konusunda inançlı olmalarını gerektirir.

Madencilik Yapma Rehberi

Peki en sonunda madencilik yapmaya karar verdik ama nasıl yapacağız dediğinizi duyar gibiyiz. Sizin için madenciliğin nasıl yapılabileceği konusunda 1 örnek gösterdik size(ETH). Aşağıda adımları takip edebilirsiniz;

Bunun için dört temel şeye ihtiyaç vardır; Bilgisayar ve en az 4 GB ayrık belleğe sahip olan bir ekran kartı – Mining programı (hangi coini kazacaksanız onun programı örn; Ethereum) – Cüzdan adresi (kazacağınız coine ait adres örn; Erc20) – Kazandığınız coinleri çevirebilmek için borsaya ihtiyaç vardır.

                (Mining Programı Claymore ; https://github.com/Claymore-Dual/Claymore-Dual-Miner/releases )  Eğer güncel değilse “Claymore Ethereum Miner” şeklinde arama yaparak güncel halini bulabilirsiniz. (Bu programı kullanmak zorunda değilsiniz ancak benim kullandığım bu. Sorumluluk tarafınıza aittir.)

Programı indirdikten sonra klasörü açıyoruz. Karşımıza aşağıdaki görsel çıkıyor. Sonrasında “start” dosyasına sağ tık yapıp “düzenle” diyoruz.

Düzenle dedikten sonra not defteri açılacak. Açılan ekrandaki bütün yazıları siliyoruz. Sildikten sonra bu satırları kopyalayıp yapıştırıyoruz.

GPU_FORCE_64BIT_PTR 0

GPU_MAX_HEAP_SIZE 100

GPU_USE_SYNC_OBJECTS 1

GPU_MAX_ALLOC_PERCENT 100

GPU_SINGLE_ALLOC_PERCENT 100

EthDcrMiner64.exe -epool eu1.ethermine.org:4444 -ewal cüzdan adresi -epsw x -rxboost 1 -eworker isim

DİKKAT: GÖRSELDE KIRMIZI ÇİZGİ ÇİZİLEN YERLERE KENDİNİZE AİT BİLGİLERİ YAZIYORSUNUZ. YUKARDA BU SATIRLARI SİZE VERDİM KOYU RENKLİ OLAN YERLER SİZE AİT BİLGİLER OLACAK. CÜZDAN ADRESİ YAZAN YER ALT KISIMDA BAHSETTİĞİM KENDİNİZE AİT CÜZDAN ADRESİNİZ.

İSİM YAZAN YER İSE BU MİNİNG YAPAN SİSTEME İSİM VERİYORSUNUZ. (ÖRN; ev, basri vb. istediğiniz isimlendirme.)

İşlemler tamamlandıktan sonra start’a tıklıyoruz.

Bu ekran açılıyor. Mining yapmaya başladık. Bol kazançlar.

Kazancınızı görüntülemek için; https://ethermine.org/ sitesine giriyoruz. 

Kırmızı ile işaretli alana mining yaptığımız ERC20 adresimizi giriyoruz.

Karşımıza görseldeki gibi bir sayfa açılacak. Bu ekran sizin yaptığınız mining hakkında size bilgi verecektir. Eğer cüzdanınızda 0.05 ETH birikirse borsa cüzdanınıza aktarılır.

Cüzdan adresi için ise; Kullandığımız borsaya girip “Yatırma” kısmından Ethereum’u seçiyoruz.

Bu ekrandaki ERC20 adresi bizim cüzdan adresimiz. (Görselde görünen adres bana ait. Sizinki farklı olacaktır. Mining gelirlerinizi bu adrese değil kendi adresinize gönderin)

Sonrasında ister satın ister HODL yapın. Tercih sizin.