SushiSwap – Ağustos 2020’de piyasaya sürülen SushiSwap (SUSHI) , hem bir kripto para birimi hem de merkezi olmayan bir borsadır. Borsa, herkesin kripto para birimini takas edebileceği bir platformdur. Bu nedenle adının yanında “swap” kelimesi. Adına gelince de, yaratıcı muhtemelen suşi sevdiği için adını vermiş.
1. SushiSwap, Uniswap’ın Kodunu Temel Alan Otomatik Bir Piyasa Yapıcıdır
SushiSwap, otomatik piyasa yapıcı (AMM) adı verilen bir tür merkezi olmayan borsadır. Kullanıcıların kripto para ile ticaret yapmasına izin verir, ancak alım satımları yöneten merkezi bir otorite yoktur. Bunun yerine SushiSwap, fiyatları matematiksel formüllerle otomatik olarak belirler ve akıllı sözleşmeler kullanarak işlemleri işler.
SushiSwap, likidite havuzlarına ve büyük fon havuzlarına sahiptir. Kullanıcıları, havuzlarda likidite sağlaması karşılığında o ödüllendirir.
SushiSwap ilk AMM değildir. Başka bir borsadan esinlenilmiştir: Uniswap (UNI).
Chef Nomi takma adıyla anonim bir geliştirici, Uniswap’ın kodunu çatalladı, yani SushiSwap’ı oluşturmak için Uniswap’ın kodlarını kullandılar.
2. Her Şey “Vampir Saldırısı” İle Başladı
SushiSwap’ın lansmanında karşılaştığı sorun, kriptolarını ödünç vererek likidite sağlayacak kullanıcıları getirmekti. İnsanlar bunu Uniswap ile zaten yapabilirdi, bu yüzden onları yeni bir borsaya geçmeye ikna etmek için teşvik edici birşey lazımdı.
Şef Nomi, bu teşviki SushiSwap tokenları aracılığıyla sağladı. Kullanıcılar bunları SushiSwap’a para yatırarak almak zorundaydı. Ve Şef Nomi, SushiSwap’ın rakibine karşı (Uniswap) üstünlük kazanmasına yardımcı olacak bir taktik buldu. Kullanıcıların SushiSwap’ta ödül kazanmak için Uniswap tokenlarını yatırması gerekmekteydi. SushiSwap’ın ödülleri sayesinde, buna geçiş yapanlar Uniswap’ta kazanabileceklerinden daha fazlasını kazanacaktı.
Bu, Uniswap’tan likiditenin çekilmesine ve SushiSwap’a eklenmesine neden olduğu için “vampir saldırısı” olarak anılmıştır. Sonunda, SushiSwap kripto fonlarında yaklaşık 810 milyon dolar kazandı. Ancak olay o kadar çok ilgi gördü ki her iki borsa da çok daha fazla kullanıcıyı cezbetti.
3. Kurucusu “Rug Pull” Yaptı Ancak Daha Sonra Fonları İade Etti
SushiSwap hep sorunlarla karşılaşmıştır. Çok erken saatlerde, Şef Nomi “rug pull” olarak bilinen yaygın bir dolandırıcılık yaptı. Bu, kurucunun likidite havuzunu boşalttığı anlamına gelir.
Chef Nomi, borsanın başlamasından sadece bir hafta sonra, 5 Eylül 2020’de 2,5 milyondan fazla SushiSwap tokenı ve 20.000 Ethereum’u aldı. O zaman, alınan kripto yaklaşık 14 milyon dolar değerindeydi.
SushiSwap topluluğundaki çoğu kişi üzüldü, ancak bu son değildi. Kripto borsası FTX’in CEO’su ve bir SushiSwap yatırımcısı olan Sam Bankman-Fried, projeyi devralmayı ve 5 milyon SushiSwap tokenı bağışlamayı teklif etti.
Projeyi yürütmek için yeni bir ekip kuruldu. Şef Nomi ayrıca topluluktan özür diledi ve aldığı tüm kriptoları iade etti.
4. Kullanıcılar Kripto Para Birimlerini Takas Edebilir, Ödünç Alabilir Ve Ödüller Kazanabilir
SushiSwap’ta yapabileceğiniz birkaç şey var:
- Takas: Örn; USDC’nizi ETH’ye dönüştürmek gibi bir kripto para birimini diğerine takas edebilirsiniz.
- Çiftlik: Ödül kazanmak için SushiSwap’ın likidite havuzlarından birine kripto para yatırabilirsiniz. Likidite havuzları, iki veya daha fazla kripto para biriminin kombinasyonlarını içerir ve her birinden eşit miktarda yatırmanız gerekir.
- Stake: Ödül kazanmak için SushiSwap tokenlarınızı yatırın.
- Ödünç verme: Başkalarının ödünç alması ve faiz kazanması için kripto para sağlayın.
- Borç: Teminat sağladıktan sonra kripto ödünç alın.
5. SushiSwap’ı Kullanmak İçin Bir Hesaba İhtiyacınız Yok
Merkezileştirilmiş kripto para birimi değişimlerine alışkınsanız, SushiSwap deneyimi çok farklıdır. Bir hesap oluşturmaz veya bir kimlik doğrulama sürecinden geçmezsiniz.
SushiSwap’ı kullanmak için ihtiyacınız olan tek şey bir kripto cüzdanıdır. SushiSwap uygulamasında cüzdanınızı bağlarsınız ve ardından kripto para takası yapmak, ödünç vermek veya ödünç almak için kullanabilirsiniz.
SushiSwap’ta banka hesabınız veya banka kartınız aracılığıyla kripto satın alamazsınız . Çoğu kullanıcı bunu önce merkezi bir borsada yapar. Bundan sonra, fonları bir kripto cüzdanına taşır ve onu SushiSwap’a bağlarlar.
6. SushiSwap Bir Yönetişim Tokenıdır
Bir yönetişim tokenıolarak SushiSwap, sahiplerine borsanın geleceği üzerinde oy hakkı verir. SushiSwap satın alırsanız, tekliflere oy verebilir ve bununla ne olacağını belirlemeye yardımcı olabilirsiniz.
Yine de SushiSwap’i tutmanın tek nedeni bu değil. Tokenlarınızı SushiSwap uygulamasında da stake edebilirsiniz. Bunu yaparsanız, borsadaki takas ücretlerinden bir pay alırsınız. Bu, daha fazla kripto kazanmanın kolay bir yolu olduğundan, tüm SushiSwap sahiplerinin yapması gereken bir şeydir.
Son olarak, SushiSwap borsasının popülaritesi artmaya devam ederse, kripto para biriminin fiyatı da onunla birlikte artabilir.
7. Rekabetçi Bir Piyasa
SushiSwap heyecan verici bir projedir. Ancak ilham kaynağı olan Uniswap, genellikle çok daha fazla günlük ticaret aktivitesine sahiptir.
Geçen yıl, diğer birçok merkezi olmayan borsa piyasaya sürüldü ve PancakeSwap, büyük ilgi gören bir başka borsaydı. Bu merkezi olmayan borsalardan kaçının uzun vadeli başarıya sahip olacağını göreceğiz.
SushiSwap satın almak istiyorsanız, birkaç kripto borsasından alabilirsiniz. Merkezi olmayan finans (DeFi) uygulamaları ilginizi çekiyorsa, diğer rakiplerini de takip etmeyi unutmayın. Ve tüm kripto paralar gibi SushiSwap’ın da riskli olduğunu unutmayın, bu yüzden buna kaybetmeyi göze alabileceğinizden daha fazlasını harcamamalısınız.
Analizler yalnızca yazarın görüşleridir ve yatırım tavsiyesi içermemektedir. Oluşacak kayıp ya da kazançlardan Mr. Crypto Bot veya yazar sorumlu değildir. Hiçbir yazı kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.