Vadeli Pozisyon Nasıl Açılır?
Vadeli Pozisyon Nasıl Açılır? – Vadeli İşlemler ilgi çekici ve kazancı fazla bir ticaret özelliğidir. Çünkü; traderların iki şey yapmasına olanak sağlar;
- Kısa pozisyon açmak
- Uzun pozisyon açmak
Bu seçenekler, pozisyon açanlar için için çok önemli iki özelliktir, çünkü kripto para birimi ticareti yaparken kar etmenin farklı yollarını sunmaktadır. Bitcoin’in fiyatı her zaman yukarı doğru hareket etmez ve düzenli olarak ciddi bir aşağı yönlü fiyat hareketi yaşadığı durumlar vardır. Vadeli İşlemler ile traderlar, Bitcoin yukarı veya aşağı hareket ettiğinde kâr edebilir. Kaldıraçla işlem yapabilmek de çok önemlidir, çünkü yatırımcıların bakiyelerini 100 katından fazla bir oranda işlem yapmalarına olanak sağlayıp getirilerini en üst düzeye çıkarmalarını sağlar. Ancak kazanç ne kadar çoksa zarar da bir o kadar çok olacaktır.
UZUN VE KISA (LONG & SHORT) POZİSYONLAR NEDİR?
Vadeli işlemler yaparken Uzun veya Kısa işlemler yapabiliriz. Kısaca buna “pozisyon veya poz” denir.
Uzun (Long) pozisyon; Belirli bir fiyattan bir kripto para satın alıp, bir kripto paranın fiyatı yükseldiğinde aldığımız kripto parayı yükselmiş olan fiyatından satmak ve kar yapmaktır.
Örneğin, Cardano (ADA)’nın 1 dolardan işlem gördüğünü ve 100 ADA almaya karar verdiğinizi varsayalım; yani satın alma fiyatınız 10 dolara eşit olur. Şimdi, eğer ADA’nın fiyatı 1.1 dolara yükselirse ve siz satarsanız, bu %10’luk bir getiri ile sonuçlanır ve bu işlemden 110$’lık (10 dolar kar) bir getiri elde edilir. Bu süreç, bir kripto para biriminde uzun süre devam etmek olarak bilinir ve birçok yeni yatırımcının yatırım yapma eğiliminde olduğu birincil yöntemdir. Spot işlemin vadeli halidir. Yükseldiğinde kazanırız.
Kısa (Short) pozisyon; Belirli bir fiyattan elimizde olmayan bir kripto parayı satıp, kripto paranın fiyatı düştüğünde, sattığımız kripto parayı düşmüş olan fiyatından almak ve kar yapmaktır.
Basit olarak şöyle söylenebilir; Short pozisyonlarda elimizde olmayan kripto parayı piyasaya satıp daha düşükten almak demektir. Örneğin; ADA’nın 1 dolardan işlem gördüğünü varsayalım. Cüzdanımızda 100 dolarımız var ve short pozisyon açmak istiyoruz. 100 dolar karşılığında elimizde olmayan 100 adet ADA satabiliriz demektir. ADA’nın fiyatı 0.90 dolara düştüğünde %10’luk bir düşüş olmuş demektir. Pozisyonumuzu kapattığımızda 110 dolar kazanmış oluruz. Yani 10 dolar kar etmiş oluruz. İşin mantığında şu vardır; birim fiyatı 1 dolardan elimizde olmayan 100 ADA satıp, 0.90 dolara düştüğünde tekrar 100 ADA alırsak birim fiyatı 0.90 dolardan 90 dolara denk gelir. Yani 100 dolara sattığımızı 90 dolara alırsak 10 dolar kar etmiş oluruz. Spot işlemin tersidir. Düşüş yaşandığında kazanırız.

Yukardaki durumda Long pozisyon açmış birisi kar almış demektir. Short pozisyon zarardadır.

Burada ise Short pozisyon açmış birisi kar almış demektir. Long pozisyon zarardadır.
KALDIRAÇ NEDİR? NE İŞE YARAR?
Kaldıraç; Mevcut bakiyemizin, pozisyonlarda kaç katı şeklinde değer görmesini istediğimiz çarpan oranıdır. Örn; 100 dolara birim fiyatı 1 dolar olan kripto paradan 100 tane alabilirken, kaldıraç oranını x10 yaparsak 1000 tane alabileceğimiz anlamına geliyor. Short pozisyonda elimizde olmayan ürünü satmamız gibi bu da elimizde olmayan bakiye ile işlem yapmamız anlamına geliyor. Yani kaldıraç; bakiyemizin kaç katı ile işlem yapabileceğimizi seçtiğimiz özelliktir. Ancak kaldıraç oranımız ne kadar fazlaysa kazancımız o kadar fazla olur, zararımız da bir o kadar fazla olacaktır. Bir nevi risk oranımız diyebiliriz.
Örnek vermek gerekirse; 100 dolarımız ile birim fiyatı 1 dolar olan ADA alacağımız zaman 100 tane alabiliyoruz. Ancak kaldıraç oranımızı x10 belirlersek 1000 tane alırız. ADA fiyatı 1.5 dolar olursa spot olarak %50 yükseldiği için kaldıraç oranımızla çarpılarak bizim kazancımız %500 olur. Kazancımız 500 dolar olur yani toplam bakiyemiz 600 dolar olmuş olur. Ancak kar edemeyip zarara girdiğimiz durumlarda ise ADA 0.90 dolar fiyatına düştüğünde likit olmuş oluruz.
Long açtığımızda düşüşlerde, short açtığımızda yükselişlerde yani zarara geçtiğimiz zamanlarda ise örneğin x10 kaldıraç ile birim fiyatı 1 dolarlık işleme girdiğimizde açtığımız pozisyonun tersine olan durumlarda %10 yükselmesi veya düşmesi likit edecektir. Çünkü; yükselme veya düşme oranı ile kaldıraç oranı çarpanı %100’e tekabül ettiğinde likidasyon gerçekleşir. X50 girdiğimizde %2’lik fiyat oynaması likit eder veya x5 girdiğimizde %20’lik oynama likit eder.
VADELİ İŞLEMLER NASIL YAPILIR?
Öncelikle Binance cüzdanımızı açıyoruz. Cüzdanımızı açtıktan sonra “Vadeli İşlemleri” seçiyoruz.

Eğer ki referans kodu varsa onu giriyoruz, yoksa boş bırakabiliriz ve cüzdanımızı açıyoruz.
Sonrasında cüzdanımızın yanında bulunan Vadeli İşlemler sekmesinden pozisyonlarımızı açabiliriz. Tarayıcı üzerinden vadeli işlemler desteklenmediğinden dolayı bilgisayar için uygulama mevcut. Onu indirebilirsiniz.
Vadeli işlemlere girdiğimizde karşımıza test çıkacaktır. Test sorularını doğru cevapladıktan sonra işlemlere başlayabilirsiniz.
Sorular ve cevapları şu şekilde;
1. Binance Vadeli İşlemlerinde mevcut maksimum kaldıraç nedir?
Doğru – 125x (cevap #1)
2. Binance Vadeli İşlemlerinde işlem yapmak için hangi cüzdan desteklenmez?
Doğru – Marjin cüzdanı (cevap #3)
3. Aşağıdakilerden hangisi USDT marjinli vadeli işlemler ile coin marjinli vadeli işlemler arasındaki temel fark değildir?
Doğru – Kaldıraç seviyesi (cevap #3)
4. Bir vadeli işlem sözleşmesinde alım satım için maksimum kayıp ne olabilir?
Doğru – teminatın %100’ü (cevap #1 )
5. Aşağıdakilerden hangisi kalıcı vadeli işlemler ile üç aylık vadeli işlemler arasındaki temel fark değildir?
Doğru – Ticaret yöntemi (cevap #2)
6. Bir kullanıcının açık emirleri veya pozisyonu varsa, kullanıcı aşağıdakilerden hangisini yapabilir?
Doğru – Çapraz teminat fonksiyonunu kullanarak ödünç almak (cevap #3)
7. Binance Futures’ın bir pozisyonun tasfiye edilip edilmeyeceğini belirlemek için kullandığı referans fiyat nedir?
Doğru – Gösterge Fiyatı (cevap #3)
8. Bir kullanıcı ne zaman marjin çağrıları alır? Marjin bakiyesi şu değerden düşük olduğunda:
Doğru – Bakım marjı (cevap #3)
9. Kullanıcıların USDT marjlı cüzdanlarındaki BNB, yeni pozisyonlar açmak için marj olarak kullanılabilir mi?
Doğru – Hayır, kullanıcıların USDT marjlı cüzdanlarındaki BNB yalnızca komisyonları ödemek için kullanılabilir. (cevap #2)
10. Gerçekleşmemiş PNL, yeni pozisyonlar açmak için marj olarak kullanılabilir mi?
Doğru – Evet (cevap #1)
11. Ani fiyat hareketleri sırasında aşağıdaki işlemlerden hangisi ÖNERİLMEZ?
Doğru – İçeri girmek veya çıkmak için piyasa emrini kullanın (cevap # 3)
12. Vadeli işlemler için kişisel kredi almalı mısınız?
Doğru – Hayır, finansal imkanlarım dahilinde ticaret yapmalıyım. (cevap #2)
Sorular ve cevaplar İngilizce’den çevrilmiştir. Eğer ki yanlış cevabınız varsa bir süre sonra cevapları göster dediğinizde yanlış olan cevapları doğrusu ile değiştirerek testi başarıyla tamamlayabilirsiniz.
Şu anda bütün gereklilikleri yapmış bulunmaktayız. Şimdi vadeli cüzdanımıza bakiye transfer etmeliyiz. Binance burada bize kolaylık sağlıyor. Hangi türde işlemi yapmak istiyorsak o türdeki cüzdana bakiye transfer etmemiz gerekli.

Sağdaki “Transfer Et” butonuna tıkladıktan sonra karşımıza soldaki pencere açılıyor. Spot cüzdanınızda USDT varsa burada görünecektir. Vadeli cüzdanınıza ne kadar USDT aktarmak istiyorsanız miktarı yazıp “Onayla” diyoruz. Cüzdan bakiyesi kısmında aktardığımız para görünecektir.
Sonrasında pozisyon açmak istediğimiz kripto parayı seçiyoruz. Ok işaretinin üstüne geldiğimizde alttaki pencere açılacak.

Bu pencerede pozisyon açmak istediğiniz birimi seçiyorsunuz. (Ben XTZ seçtim)

Bu kısımda “Kırmızı” daire içerisindeki seçenekten “İzole veya Çapraz” seçeneğini seçiyoruz.
İzole seçerseniz sadece pozisyon açtığınız miktar likit olur. Çapraz seçerseniz likit olmamak için vadeli hesabınızdan marjin eklemesi yapar. Kısaca izolede sadece sizin belirlediğiniz bakiye, çaprazda bütün vadeli bakiyeniz likit olabilir.
“Sarı” daire içerisindeki yerden kaldıraç oranımızı ayarlıyoruz.

“Mavi” olan kısımdan ise bakiyemizin ne kadarı ile pozisyon açacağımızı belirliyoruz.
“Pembe” olan kısımda ise her işlemi yaptıktan sonra pozisyonumuzu hangi yöne doğru açacağımızı seçiyoruz. Short düştükçe kazandığımız, Long yükseldikçe kazandığımız pozisyonlardır.
Kısa bilgi;

Sizde bu seçenek “Tek Taraflı Pozisyon” olarak görünecektir. Bu seçeneği “Hedge Modu” olarak değiştirirseniz aynı anda aynı birime hem long hem short pozisyon açabilirsiniz. Tek Taraflı Pozisyonda sadece long veya short açabilirsiniz.

Sağdaki hesap makinesi ile işlem açmadan önce Likidasyon fiyatınızı, yüzdelik kazanç için hedef fiyatı vb. özellikleri hesaplayabilirsiniz.

Bu kısımdan ise pozisyonunuzu kapatmak için “Piyasa” seçeneğine tıklayabilirsiniz. Ya da sağ tarafa limit fiyatınızı yazdıktan sonra sonra “Limit” seçeneğine tıklayarak pozisyon kapatma limit emri verebilirsiniz.

Pozisyon açarken “Aç” sekmesindeydik. Pozisyonumuzu manuel olarak kapatmak için “Kapat” sekmesine geçmemiz gereklidir. Ben şu an Long pozisyonda olduğum için kapat kısmında sadece “Uzun Pozisyonu Kapat” seçeneği aktif. Short pozisyonda olanlarda ise “Kısa Pozisyonu Kapat” seçeneği aktif olacaktır.
Vadeli işlemler yapmak oldukça risklidir. Kişiler kendi riskini yönetmekle sorumludur.